lejonberget-sigirya-sri-lanka

Sri Lankas elefanter i alla ära, men Lejonberget i Sigiriya är ett måste

Lejonberget-sigiriya-sri-lanka

Tur att stenbumlingarna håller upp varann! Här måste du gå igenom för att börja stigningen mot toppen

Bortsett från alla elefanter som finns på Sri Lanka och som många förknippar med landet, är Lejonberget (Lion Rock) i Sigiriya det som är Sri Lankas signum och som absolut måste ses.

lejonberget-sigiriya-sri-lanka

Vattenträdgårdarna passerar du mot bakgrunden av det underliga berget

Att åka till Sri Lanka och inte besöka Sigiriya är som att åka till Paris och missa Eiffeltornet. Det är helt enkelt ett måste. Om du tvekar för att du tror att det är mycket turister kan du försöka fundera på att du förmodligen hade besökt Eiffeltornet i allafall. Det är ju ännu fler turister i Paris!

Ruiner på toppen av Lejonberget

Lejonberget i Sigiriya är ett förunderligt naturfenomen. Mitt i det utsträckta låglandet ligger denna speciellt formade klippa, egentligen en eroderad bit av en vulkan, som nästan kan liknas vid en tand från vissa håll.

lejonberget-sigiriya-sri-lanka

Man kan förstå att Kungen som byggde fästningen på berget valde detta som hemvist mot angrepp. Det känns omöjligt att attackera!

Högst upp på berget ligger ruiner av en fästning och kloster, som troligtvis byggdes under den senare delen av 400-talet. Historiskt talas det om en kung som dödade sin far, stal kronan av sin äldre bror, blev sedan själv dödad av sin bror som återtog kronan. Men det finns flera andra historier, då denna inte riktigt är bekräftad.

lejonberget-sigiriya-sri-lanka

Allra högst upp på Lejonberget finns det ruiner från ett gammalt slott/fort

Bassänger och trappor på Sigiriya

Det fanns ett välutvecklat system för vattentillförsel där man tog tillvara regnvatten. Man kunde även tillgodose det som idag kallas för ”vattenträdgårdar” längst ned vid början av berget med bassänger, vallgravar och små kanaler som man passerar när man börjar gå uppför berget. Dessa fungerar även idag. Man kan se kungens egna ”pool” högst upp på toppen av berget och fantisera hur alla hans hovdamer satt och tvättade och kammade sitt hår.

lejonberget-sigiriya-sri-lanka

Vattenreservoarer och trappor finns även allra högst upp på Lejonberget

Palatset/fästningen blev sedermera ett kloster och övergavs förmodligen på 1300-talet. Det som förvånar  mest är hur man lyckades klättra upp för de lodräta bergsidorna med byggmaterial för så länge sedan. Det fanns till stor del förmodligen inte någon trappa ända upp.

lejonberget-sigiriya-sri-lanka

Man undrar hur de kunde bära byggmaterial på 500-talet på de lodräta sidorna av berget

1200 trappsteg upp till toppen på Lejonberget

De flesta kan vandra upp till toppen. Det krävs inte någon större fysisk form, men ta på bra skor (vissa går i flip-flop – det går men kan vara lite jobbigt).  Man stressar förstås inte upp utan tar den tid man behöver. Det finns olika avsatser man kan stanna och vila på och njuta av utsikten.

lejonberget-sigiriya-sri-lanka

Stanna upp och titta ut

lejonberget-sigiriya-sri-lanka

Här kan man stanna till, sätta sig i skuggan och dricka lite vatten om det är varmt

fresker-sigiriya-sri-lanka

Går du här kommer du till Spegelväggen med freskerna på de 21 vackra damerna

lejonberget-sigiriya-sri-lanka

Ta din tid när du går upp. Stanna på en avsats och vila lite och framför allt njut av utsikten

Du går förbi en avsats där du får se målade fresker på väggarna (kallas för spegelväggen) på 21 vackra kvinnor som påstås vara olika fruar/älskarinnor till kungen, men ingen vet säkert.

lejonberget-fresker-sri-lanka

Freskerna som finns på berget får man inte fotografera. Men när man avslutat besöket på berget finns ett litet museum där man kan fota

På en av platåerna kommer man fram till den klassiska ”entrén” till fortet. Där finns 2 enorma lejontassar utmejslade i berget. Det var troligtvis ett helt lejon utkarvat i stenen från början. Man gick in genom munnen upp till fortet. Därav namnet Lejonklippan – Lion Rock. Nu är hela lejonet borta och kvar är de enorma tassarna.

lejonberget-sigiriya-sri-lanka

Lejonporten med sina enorma tassar. Själva lejonet med sitt gap där man skulle nå toppen är tyvärr förstört

Efter 1 200 trappsteg, på 370 meters höjd kommer du upp till toppen, ruinen och en utsikt som inte går av för hackor!

lejonberget-sigiriya-sri-lanka

Makalös utsikt över slätten, små sjöar med lotusblommor och bergskedjan längst bort

Är du höjdrädd?

Det är vid Lejonporten den lite mer komplicerade vandringen börjar. Inte för att den är jobbig att gå uppför – man står på led för att komma upp, utan för att det kan vara något obehagligt för den som är höjdrädd. Det finns genvägar till en början för att slippa de värsta höjderna. Varav en där man slipper en stål”snurrtrappa” som kan skrämma slag på den höjdrädde. Tar man inte den missar man Spegelväggen – men det kanske det är värt.

lejonporten-sigiriya-sri-lanka

Det är här vandringen för den höjdrädde börjar som kan vara klurig

trappa-sigiriya-sri-lanka

Det är nästan alltid kö för att komma upp, så det går långsamt. Därför behöver man inte känna att man måste vara i toppform

lejonberget-trappa-sri-lanka

Titta inte ned om du är höjdrädd

lejonberget-trappa-sri-lanka

Vågar du titta ned kan du se Lejonporten ovanifrån

lejonberget-sigiriya-sri-lanka

Det är samma upp- och nedväg till Lejonporten

lejonberget-utsikt-sri-lanka

När du väl kommit upp är vandringen väl värd! Utsikten är utan slut

lejonberget-sigiriya-sri-lanka

Upptäck toppen med bassäng, trappor och ruiner och föreställ dig hur de levde här på 500-talet!

lejonberget-sigiriya-sri-lanka

Här är det inte lika trångt som i trappan upp, så man kan njuta av platsen och strosa omkring som man vill

pidurangala-rock-sri-lanka

Du kommer att se ”tvillingberget” Pidurangala Rock mitt emot Sigiriya. Detta kan du också klättra upp på. Den är inte lika brant, det är färre besökare och du får en fin utsikt över Lejonberget. Fast du hinner nog inte göra det på en och samma dag.

När du är nöjd med utsikten och vill gå ned igen, vandrar på samma trappa som när du gick upp. Det blir till att stå i kö igen fram till Lejontassarna. Efter den biten tar du en annan väg tillbaks, vilket innebär att du ser lite mer av berget och utsikten.

lejonberget-sigiriya-sri-lanka

Du går ned på samma ställe som du går upp fram tills du kommer till Lejonporten. Sen tar du en annan väg ned

Vad ska jag tänka på när jag besöker Lejonberget i Sigiriya

Den här turen är inte något du ska göra på någon timme. Passa på och njut av hela upplevelsen och stressa inte (även om du kanske tycker att det är många besökare). Det är inte varje gång du får uppleva något så unikt som detta!

Inte för att skrämmas, men det kan finnas enstaka lite aggressivare varianter av getingar som dyker upp när man går upp. Det finns skyltar om detta. Bli inte rädd och vifta omkring dig ifall du ser en geting.

Ta med vatten och solskydd av olika slag. det kan bli väldigt varmt beroende på när du besöker. Försök generellt att besöka så tidigt som möjligt. Eller så sent som möjligt! De stänger dock vid 4-tiden.

skolklass-sigiriya-sri-lanka

Skolklasser gör förstås utflykter för att se Sri Lankas kända kulturarv

skolklasser-sigiriya-sri-lanka

Efter flickorna kommer pojkarna

lejonberget-sigiriya-sri-lanka

Trilla inte i en av vallgravarna när du går förbi vattenträdgårdarna nedanför – där finns krokodiler!