transport-av-mat-hanoi

Massor av allt i Hanoi

Hanoi är en supercool stad. Massa folk, massa scootrar och mopeder, smutsigt. Försäljare överallt. Frukt, grönsaker och mat som lagas på trottoaren, på en cykel, vid ett stånd, ja, var som helst där det finns plats att sälja sin mat, eller den ikoniska nudelsoppan”pho”. Har man ingenstans att laga mat,  går man omkring med sitt ok på axlarna med den mat, frukt eller grönsak man säljer. Det står små låga, färgglada plastpallar lite överallt där man kan sätta sig och äta det man köpt av någon streetfood försäljare. Jag har nog aldrig sett så många underliga frukter och grönsaker som i Vietnam.

Influenser från Kina, Frankrike och Ryssland ger staden en spännande traditionell kulturell och historisk mix.

arv-kolonialtid-baguett-hanoi

Arvet från den franska kolonialtiden: Baguetter

affar-hanoi

Undrar hur man kommer in i affären?

cykel-med-frukt-hanoi

Balansgång

marknad-hanoi

Marknad i Hanoi

streetfood-hanoi

Hanois kända streetfood

ohygienisk-mat-hanoi

Var försiktig med Vietnams kända streetfood. Den kan ibland tillagas på ohygieniska platser, här direkt på trottoaren

Vad gör du i Hanoi

Staden grundades ca 1200-1400-tal. Det fanns då ca 36 gator, alla med namn på det yrke som utövades just på den gatan. Detta kan man se även idag. På Hang Ca -gatan köper du fisk, det var där man sålde fisk även på den tiden. På Hang Lan Ong-gatan kan du köpa naturmediciner och medicinalväxter.

gamla-stan-hanoi

Söta kvarter i Hanois Gamla Stan

old-quarters-hanoi

Old Quarters, Hanoi

Har du tid kan du besöka Etnologiska museet, Long Bien Bridge (som fransmän byggde – dock inte av Gustave Eiffel som vissa påstår), Litteraturens tempel, fängelset Hoa Lo – senare kallat Hanoi Hilton och Ho Chi Minh mausoleum. Bered dig på långa köer där och en mycket snabb titt på den balsamerade kroppen. Vakterna låter dig inte stå och titta länge…

long-bien-bron-hanoi

Kända Long Biên bron påminner om svunna kolonialtider.. Idag i mycket dåligt skick, undrar när den kommer att rasa ihop…

long-bien-bron-hanoi

Long Biên bron byggdes av fransmännen under kolonialtiden, var en av de längsta broarna i världen och symboliserade industrialismen i Asien runt sekelskiftet.

brollopsfoto-hanoi

Vad sägs om bröllopsfoto på den kända bron

Promenera vid ”sjön” Hoam Kiem och titta på alla som tar sina bröllopsfoton. Det ena paret underligare än det andra. Vissa är vackra andra klassiska.

foto-hoan-kiem-lake-hanoi

Vid sjön Hoan Kiem är det populärt att ta foton – gärna bröllopfoto

Det koloniala Hanoi

Vietnam tillhörde franska Indokina under nästan 100 år (1862 -1954)och satte förstås sina spår på många sätt i landet. Det man tydligast ser är de gamla koloniala huset som ger charm och en europeisk atmosfär till hela landet. Även i Hanoi finns många spår kvar som Operahuset, hotell, kyrkor och olika administrativa byggnader. Även om många byggnader är nyare är den franska stilen väl representerad.

gatan-vid-operan-hanoi

Gatan kantad av koloniala byggnader, mot Hanoi Operan som byggdes av fransmännen 1901

operahus-hanoi

Hanois Operahus från 1901. En kopia av Opera Garnier i Paris förstås

hotel-metropol-hanoi

Det prestigefyllda hotellet Metropol i Hanoi från 1901

På kvällen kan man se den kända ”Water Puppet Show”. Man kan först tro att det är för barn. Men faktum är att det är en riktigt fin upplevelse. Man lär sig lite om Vietnams kultur och konstformer. Vissa blir besvikna och tycker att det är en turistfälla. Men är man turist så är man.

Old Quarters – gamla stan

I första hand tycker jag att man mest ska strosa runt i den gamla stan – ”Old Quarters”. Den är mysigare än många andra asiatiska städer eftersom de gamla franska koloniala byggnaderna från Indokina-tiden, ger ett charmigt intryck och atmosfären av ett tidigare europeiskt inflytande är ganska fascinerande.

hanoi-bo

Trött Hanoi-bo

old-quarters-hanoi

Kolonialhusen och grönskan gör att man glömmer att den gamla staden är lite sliten

fult-hus-hanoi

Allt är inte fint i Hanoi

”Gamla stan” är smutsig och sliten som ofta i flera asiatiska länder och elledningarna hänger i stora invecklade nystan inte lång över huvudet. Den ena elinstallationen mer imponerande än den andra.

elinstallationer-hanoi

Intressanta elinstallationer

elinstallation-hanoi

Eldragningarna är världskända. Det finns t o m t-shirts med tryck av avancerade elinstallationer att köpa

Orkar du och om du inte är trött av jetlag kan du försöka möta Hanoi-borna mellan 4-7 på morgonen då de är ute och sportar (t ex tai chi), går på marknad eller tar sitt morgonkaffe med kondenserad mjölk, cà phê sữa đá. Missa inte att gå på nattmarknaden på kvällen och sätt dig ned och ta en öl på de små plastpallarna som finns överallt vid de små krypin restaurangerna man hittar här i Old Quarters. Det riktigt kokar av människor på kvällen vid de populära restaurangkvarteren.

hanoi-by-night

Hanoi by night

night-life-hanoi

Man får faktiskt ont i ryggen efter ett tag på dessa små pallar

nattliv-hanoi

Undrar om det finns en plats att sitta på

Svårt att korsa gatan

Den hektiska trafiken är intressant för oss välorganiserade nordbor. Försöka att korsa en gata. Ingen kommer att stanna för att släppa fram dig. Kliv bara på så att scootrar, cyklar, bilar får väja för dig. Men se dig ändå för och titta ordentligt för att bedömma hur du ska kryssa dig fram mellan alla fordon. Låt inte barn gå själva över gatan. Ibland missar de att stanna och då vill du inte vara i vägen.

moppar-hanoi

Miljontals moppar och scootrar- ibland kan man inte ens gå över gatan

Bil är dyrt så medel-vietnamesen har råd med en scooter eller moppe, och där lastas allt möjligt. Ibland hela familjen: mamma, pappa, 2-3 barn. Hjälm vad är det?? Eller hjälm på en av familjemedlemmarna men inte de andra eller så knäpps den inte fast under hakan….

scooter-med-familj-vietnam

I Vietnam packar man scootern så full man kan

scooterbarnstol-vietnam

Scooterbarnstol!

Missa inte att ta en tur till Halong Bukten

Det är ifrån Hanoi man besöker det kända Halong Bay, där en kryssning nästan är ett måste. Det är en fantastisk upplevelse att kryssa på de lugna vattnen och se de magiska kalkstensformationerna. Det är en stor turistattraktion men det spelar ingen större roll. Det är för vackert för att missas. Se dock till att inte köpa den billigaste kryssningsturen. Båtarna kan vara i dåligt skick och det är inte värt bara för att spara några hundra lappar. Boka på plats direkt eller be din researrangör att boka in dig på en trygg och säker kryssning.

halong-bukten

Hur härligt är inte det här, efter Hanois stökiga upplevelser?

Vandra i bergen i Sa Pa regionen

Har du tid och älskar berg kan du även ta dig till Sa Pa-regionen med nattåg. Vandra bland byarna med eller utan guide. Det är otroligt vackert här. Stanna en eller två nätter på plats eller fler om du är vandringsälskare. Du tar dig lättast med nattåg hit från Hanoi.

Vinterväder

Hanoi ligger i norra delen av Vietnam och kan ha det ganska kyligt under December-Januari. Självklart inte några minusgrader eller snö, räkna med ca 10 -20 grader. Vill du kombinera Hanoi med de södra delarna där det däremot är varmt och skönt – glöm alltså inte att ta med lite varma kläder. På sommaren är det däremot ca 30-35 grader varmt med risk för regelbundna regnskurar.

Landsbygden är inte långt bort från Hanoi

Blir du trött på storstaden kan du enkelt åka ut på landsbyggden kring Hanoi som inte ligger särkilt långt bort!

broar-hanoi

Från gamla bron till nya, 5 min från Old Quarters. Landsbygden är mycket närvarande i Hanoi

Blir du sugen på att åka till Hanoi kan du se vidare på olika vietnamresor här