vassbatar-backwaters-alleppey

Bästa avkopplingen

Missa inte att kryssa med risbåt i kanalerna som kallas för ” backwaters ” i Kerala. En av de mest avkopplande aktiviteter jag någonsin gjort.

lugn-och-ro-backwaters-kerala

Lugn och ro i Backwaters

Backwaters består av är 150 mil kanaler, laguner och sjöar som skapats både naturligt eller artificiellt parallellt med havet nära Cochin. Du tar dig till Alleppey – eller som det heter, Alappuzha.

vassbat-backwaters-kerala

Risbåt på de grönskande backwaters kanalerna

Ris- eller vassbåt, sk kettuvallams

Husbåtarna kallas lokalt kettuvallam, men risbåt är lättare för oss (på engelska riceboats). Egentligen borde de  kanske kallas för vassbåtar då påbyggnationen är mer gjord åt vasshållet. Anledningen till att de kallas risbåtar är att man fraktade risskörden för länge sedan i den här typen av båtar.

En eller två nätters kryssning rekommenderas på Backwaters

Har du tid, ta en kryssning med en övernattning eller två  (du åker ännu längre bort med båten om du sover 2 nätter). Du har egen risbåt (även om ni bara är två – båten är anpassad för olika antal passagerare). Med dig på båten har du kapten, en alltiallo/hoppilandkalle och en kock. De ser till att din resa blir perfekt!

kapten-backwaters-kerala

Kapten som styr risbåten från sin köksstol

Vad gör du ombord under kryssningen?

Standarden på båtarna är kanske inte alltid den allra bästa, men det gör ingenting för hela den rofyllda färden längst kanalerna är helt fantastisk. Du gör absolut ingenting under kryssningen! Du har ingen wifi, eller andra aktiviteter ombord.

Du kryssar förbi söta små färgglada hus och ser hur innevånarna diskar, tvättar sig, hänger tvätt och du får se hur deras vardag flyter fram. Du upptäcker fåglar och den mustiga grönskande naturen flyta förbi. Man undrar ibland om inte Mowgli ska komma ut för att ta sig till ”människobyn”…..

fargglada-hus-backwaters-kerala

Husen i Backwaters är ofta färgglada

fargglada-hus-backwaters-kerala

Färgglada hus i Backwaters

backwters-kerala

Vilken färg skulle du vilja måla ditt hus i?

Du får se barnen som stojar och badar eller går till skolan i sina fina skoluniformer. Vegetationen är intensivt grön, palmträden enorma.

vardagslivet-kanaler-kerala

Vardagslivet längst kanalerna

tvatt-i-kanalen-kerala

Dagens tvätt i kanalen

diskning-kanal-backwaters-kerala

Efter lunch diskar man i kanalen

vardagsliv-backwaters-kerala

Kanalerna i Backwaters är vardagsliv för de som bor här

Båten gör små stopp ibland ändå – så att den som tröttnar på sen lugna takten, kan få någon aktivitet. Du kan stanna till vid en fisk”affär ” där man kan köpa sig en fisk eller skaldjur som kocken på båten sedan tillreder åt dig. Eller stanna till och paddla kanot på de mindre kanalerna där man inte kommer fram med den större kryssningsbåten.

Och ja, räkna med att det blir kommission för båtägaren eller manskapet ombord, för dessa stopp när du handlar. Men det är värt det och lika bra att acceptera att det är så här allt fungerar i Indien. För oss västerlänningar handlar det om så lite pengar och för de som arbetar, är det mycket.

stopp-shopping-backwaters

Ett stopp för shopping

tigerprawn-backwaters-kerala

Köp en tigerprawn till kvällens middag. Kocken lagar till den perfekt!

che-guevara-backwaters-kerala

Che Guevara vaktar vid kajen

kanot-backwaters-kerala

Absolut alla har sin kanot här

I början av äventyret glider du fram på kanalerna och ser periodvis väldigt många risbåtar med turister. De flesta av turisterna är lokala, dvs indier som besöker sitt land. För min del gör det inget att det är många båtar ute. Det är lite roligt att se olika varianter av risbåtar – stora och små. Så fort du kommer ut på de lite större sjöarna och lagunerna åker alla båtar åt olika håll och man känner inte längre av att det är någon trängsel.

batko-backwaters-kerala

I början är det många båtar som åker på kanalerna, men tunnas ut ju längre bort du kommer

lagunen-backwaters-kerala

Ute på lagunen blir båtarna färre

Enda stora nackdelen med båtar på kanalerna

Nackdelen med risbåtarna på Backwaters är att motorerna förorenar mycket. Innevånarna själva har till stor del båtar med motorer så det går inte att undvika dem. Ett mer hållbart alternativ kan vara att bo några nätter på hotell vid kanalerna, göra dagsturer och ta sig runt med mindre båt och/eller kanot för att upptäcka de spännande kanalerna. Men du missar lugnet, naturen och att åka längre bort, utanför områden där det är färre människorna som bor.

vassbatar-backwaters-kerala

De lite lustiga risbåtarna i kanalerna i Backwaters.

kanot-risbatar-backwaters-kerala

Ensam kanot mot alla risbåtar

man-med-bat-backwaters-kerala

Småbåtar har också motorer

Vackraste solnedgången med drink på risbåten som du tar med själv

På kvällen lägger båten till vid en kaj med flera andra risbåtar. Medan kocken lagar till middag (kanske fisken eller jätteräkorna du köpte i fiskaffären tidigare på dagen), kan du ta en promenad längst kajen och se den vackra solnedgången.

vid-kajen-for-natten-backwaters

Vi lägger till för natten

kajen-backwaters-kerala

Vid kajen för en kvällspromenad

Ta en liten fördrink innan middagen på däcket med myggnätet som skydd mot myggen som det förstås är många av när solen går ned.  Ett tips är att ta med lite öl som du ber att personalen sätter in i kylen. De brukar inte ha det på båten. Alkohol är förbjuden i Kerala (i skrivande stund – möjligt att det ändras), men man kan smyga lite med ölen.

vacker-natur-backwaters-kerala

Vacker, orörd natur

solnedgang-backwaters-kerala

Solnedgången är makalöst vacker

myggnat-backwaters-kerala

Ett myggnät skyddar tack och lov mot alla mygg i solnedgången

Bokning

olika-batar-backwaters-kerala

Ingen båt är den andra lik. Se till att du har ett däck att sitta på så att du kan se ut – när du bokar din kryssning

Boka gärna på förhand din Backwaterskryssning och se till att ta en så pass lyxig båt som möjligt. Förvänta dig inte att den alltid är så fräsch som du kanske tror, då slipper du bli alltför besviken. Du gör inte turen för lyxen, utan för lugnet.

Här hittar du exempel på en rundtur i Kerala med en natt i Backwaters.