ladergarverierna-i-fes

Av Marockos fyra kungastäder, är Fes äldst

fes-ringmur-runt-medina

Ringmuren runt medinan

Marocko har 4 kända städer som kallas de fyra kungastäderna (Marrakesh, Meknes, Rabat och Fes). Rabat är huvudstaden där kungen Muhammed VI finns. Marrakesh är den kända tusen-och-en-natt staden man reser till under några dagars eskapad. Marrakesh var huvudstad under 1200-talet och 1500-talet under olika folkgrupper. Meknes, som kanske är mindre känd, var huvudstad under 1600-1700 tal, byggdes i spansk-morisk stil.  Den äldsta av av kungastäderna är Fes under Kalifen Idris I på 790-talet. Och ja, den kända röda hatten ”fes” – syftar på staden.

Fes hade sin glansperiod under 1100-talet och på medeltiden var det en huvudstad. Det byggdes massor av moskéer och madrasas (religiösa skolor),  under de här perioderna och idag finns fortfarande 130 moskéer kvar. Det kan man se när man är högt upp och ser alla minareter över staden.

fes-upplysta-moskeer

Fes med upplysta moskéer

Den vackra mosaiken som i Marocko kallas för ”zellige” är specifik för landet men även i andra delar av Maghreb (Algeriet och Tunisien). Man dekorerar alla viktiga byggnader med zellige, både inomhus och utomhus.

fontan-zellige-fes

Typisk marockansk fontän i zellige

zellige-trappa-fes

Zellige dekorerar både utomhus och inomhus

Besök den imponerande medinan

Vad gör man i Fes? Staden är i första hand känd för sin mycket imponerande medina – En medina är de gamla kvarteren i en större stad, oftast i Nordafrika (Marocko, Algeriet, Tunisien). Som Gamla Stan i Stockholm för oss. Fes medina är den största i världen och finns på UNSECOS världsarvslista. Den är alltså mycket spännande att besöka.

vandra-runt-i-granderna-i-fes-medina

Vandra runt i gränderna i Fes medina

medina-fes

Köp lite souvenirer med dig hem i medinan

Det mysigaste med en medina är att strosa runt och bara låta sig följa med i de små, trånga gränderna. Räkna med att det alltid är mycket folk i en medina. Du kan besöka vackra madrasas/medersa (religiösa skolor), gravplatser och palats från medeltiden och ännu äldre.

gammal-moske-i-medinan

En av de äldsta moskéerna i Fes ligger mitt i medinan

hantverk-i-medina

Fantastiska hantverk ser man både här och där

knack-på-dörren-fes

Knack, knack vad gömmer sig härinne?

Guide eller inte?

Medinan i Fes är mycket stor och man kan lätt gå vilse. Ska man ha guide eller inte? Det är lätt att hitta guider. Ta en auktoriserad guide, då får du spännande information och historier och missar inte det viktigaste.

man-ser-mycket-i-medinan

Man ser allt möjligt i en medina

Föredrar du att upptäcka på egen hand utan guide kommer du nästan garanterat få förfrågan av pojkar eller ungdomar som gärna agerar guide. De kan ofta inte berätta om en byggnad, de vet bara att turister vill dit. Men det kan vara bra att fråga dem om hjälp ifall du behöver ha en vägvisare för att komma någonstans. Var försiktig, de kan vara mycket envisa med att vilja visa andra saker än det du tänkt se. Var tydlig och säg nej om du inte vill följa med. De vill självklart ha en slant för besväret. Ingenting är gratis, även om man först kan tro det. Ger du för lite dricks kan de bli lite sura. Då är det bara att gå därifrån.

judiska-kvarter-medina-fes

Judiska kvarteren i medinan i Fes

Lädergarverier i medinan

Medinan är känt för sina lädergarverier (dvs skinnberedning) mitt bland bostadshusen. Det luktar ofta mycket illa och man kan få en kvist mynta att hålla framför näsan.

ladergarveri-fes

Mynta tar bort viss lukt när man besöker lädergarverierna

Det är djupa kärl man har kemiska produkter i för att färga in, mjuka upp och bereda djurskinn. Ett yrke som nästan är det äldsta i världen. (För den nyfikne läste jag att skandinaviskt läder var tydligen vida känt under romarriket som det bästa lädret i hela världen).

ladergarveri-fes

Lädret behandlas i kärlen och färgas in

Man ser inte garverierna direkt från gatan utan det har byggts upp läderaffärer runt om garverierna med terrasser som man står och ser ut på när man arbetar med lädret. Att gå in i affären kostar ingenting. Men man visas sedan runt i de ofta enorma affärerna på flera våningsplan med trånga trappor och vrår. Det förväntas att man köper någonting. Vill du köpa något kan du bli bjuden på te – tacka inte nej, det anses oartigt. Glöm inte att pruta. Alltid med ett leende. Vill du inte köpa, strunta i om säljarna kanske blir lite småsura och gå bara därifrån.

Man kan strosa runt och shoppa marockanska souvenirer och självklart lädervaror, t ex jackor, väskor och babucher (marockanska spetsiga tofflor alla har). Jag kan tycka att de mesta av lädervarorna inte är av särskilt modernt snitt, väskorna är ofta sämre ”kopior” av äldre modeller. Ibland känns det som att vissa jackor hängt i affärerna sedan 70-talet. Vet inte ens om priserna är särkilt intressanta. Det jag tycker är roligast att ta med hem är babucherna.

lader-babouche-fes

Köp med dig hem fina läder-baboucher som present

babouches-fes

Baboucher

vaskor-babouches-fes

Väskor, baboucher och väskor finns det massor att köpa i Fes

Äta och bo i medinan

Du kan bo på hotell och vandrarhem mitt i medinan. Försök att välja ett sk ”Dar” eller ”Riyad”. Det brukar vara mycket charmigt och pittoreskt. Det är ofta gamla privata hem som gjorts om till ”hotel” i medinan. Det är som att stiga in i tusen och en natt. Ligger boendet svårt till mitt i medinan, skickas ofta någon som hämtar upp för att ta bagage och visa vägen.

Det finns massor av trevliga restauranger och rooftop-kafeer. Där ska man sitta och smutta på te eller en öl och njuta av den vackra utsikten över staden.

takterass-med-utsikt-fes

Takterasser med utsikt över Fes

parabol-fes

Paraboler dominerar på hustaken

 

pastilla-fes

Prova en pastilla. En sötsalt smördegsknyte med massor av godsaker i.

På kvällen kan man äta lite flottare på något ”palats”. Det finns flera stycken som serverar bra marockansk mat i fantastisk miljö. Senast vi var i Fes hamnade vi på ett underbart palats, Palais Dar Tazi.

torget-palais-dar-tazi-fes

Torget vid Palais Dar Tazi

palais-dar-tazi-fes

Palais Dar Tazi är fyllt med intressanta saker

De skickade en vägvisare som hoppade in med oss i taxin och tog oss dit. Sen var det samma taxi som hämtade upp ett kvarter bort några timmar senare. Typisk marockansk fullservice när det är som bäst.

Vi passerade palatssalen och klättrade upp flera trappor för att komma upp till restaurangens magnifika terrass. Ett överdåd av prylar och zelligedekorerade möbler, väggar och trappor. Som en dröm.

palais-dar-tazi-fes

Restaurang med utsikt

palais-dar-tazi-fes

En av terrasserna man kan sitta och äta vid

palais-dar-tazi-fes

Vilket bord vill du sitta vid? Utomhus….

palais-dar-tazi-fes

…..eller inomhus?

forrattssallader-i-marocko

Varierade förrättssallader är standard vid en marockansk måltid

couscous-fes

Couscous även om det inte är fredag

mintte-i-fes

Avsluta med en kopp mintte

Vad kan man göra mer i regionen kring och utanför Fez

Utanför Fes finns det massor av andra spännande saker att göra. Du kan åka till Volubilis, en gammal romersk ruinstad. Den ligger ca 1 timme från Fez. Vägen dit är bara den värd att göra, man kan åka igenom Zagota – passet på     Du kan också besöka bergsstaden d’Ifrane (kallas Lilla Schweiz), Azrou eller cederskogarna i Atlasbergen om du söker vackra naturupplevelse. Besök Meknes och se den vackra fortifierade staden.

kaktus-fes

Kaktus längst vägen

Om du ändå är i Fes – varför inte besöka de andra kungliga huvudstäderna? Vi hann inte då vi var tvungna att ta oss hem akut pga coronapandemin, läs om den resan – Coronapandemi under Marockoresa