Bil med chaufför Sri Lanka

Ska jag anlita en chaufför eller köra själv, ta taxi, buss tuk-tuk eller tåg?

anlita-chauffor-sri-lanka

Sri Lankas trafik är inte att leka med

När man börjar organisera en resa till Sri Lanka uppstår frågan om hur man ska ta sig fram. Ska man anlita en chaufför, ta en taxi eller en tuk-tuk. Varför inte de kända tågen på Sri Lanka. Kanske ska man ta den lokala bussen? Eller ska man ordna transport på annat sätt?

anlita-chauffor-sri-lanka

Använd tuk-tuk för kortare sträckor

Vad gör man på Sri Lanka?

Sri Lanka har otroligt mycket att se på en ganska liten yta. Besöken är väldigt varierande. Man ser både tempel, ruinstäder, historiska monument, vacker natur, djur och bergslandskap. Man kan göra mini-safaris och förstås ha några härliga dagar vid stranden.

anlita-chauffor-sri-lanka

Chauffören ger dig möjlighet att njuta av hela resan

Ett råd – Kör inte själv!

kor-inte-egen-bil-farliga-bussar-sri-lanka

De lokala bussarna på Sri Lanka kör som riktiga dårar

För att få ut så mycket som möjligt av Sri Lanka resan, är det vanligast att ta sig runt med chaufför. Man ska absolut inte köra själv med en hyrbil. Trafiken är alldeles för farlig, vägarna för smala och riskerna för stora. Avsaknaden av skyltar gör också att det är svårt att hitta. Du måste var ytterst koncentrerad på körningen och kommer inte att uppskatta landet lika mycket. Råkar man ut för en olycka eller kör på en människa, kan man ha otur. Risk finns att byborna tar saken i egna händer, eller att man först tas omhand av lokal polis och sedan undersöks frågan om vems felet var. Kostnadsmässigt blir inte heller billigare att anlita en privatchaufför jämfört med hyrbil.

Jag rekommenderar inte heller att ta den lokala bussen. Bussarna på Sri Lanka kör som galningar och stannar upp och svänger ut som om det inte fanns gångtrafikanter, kossor, cyklister, tuk-tuks och andra fordon.

tuk-tuk-sri-lanka

Du hittar tuk-tuks överallt. De kör förstås som galningar!

Tåget kan vara praktiskt ibland och ibland inte alls, beroende på var man vill åka och hur mycket tid och tålamod man har.

Hur reser man med en chaufför

Att resa med en chaufför, innebär att du bara kan luta dig tillbaks och njuta av det landskap, byar och människor du åker förbi. Du slipper koncentrera dig på bilkörningen. Stanna där du vill och köp en ananas eller en klase bananer som säljs efter vägarna, eller bara för att ta ett foto på något kul eller en utsikt.

kor-inte-med-egen-bil-sri-lanka

Man ser allt på vägarna på Sri Lanka

Chauffören står helt till ditt förfogande och du byter inte chaufför under rundturen, vilket gör att du kan få bra kontakt med honom. Händer något som gör att chauffören eller bilen måste bytas ut, organiserar man så att det sker utan större besvär.

Chaufförerna är mycket vana att köra runt besökare och har ofta en fantastisk förmåga att anpassa sig till de personer som de ska åka runt med under flera dagar. Detta är ett konststycke eftersom alla besökare talar olika språk, vill göra olika saker och fungerar på olika sätt. De måste ta hänsyn till olika kulturella skillnader i beteenden. En kinesisk resenär är inte samma som en sydamerikan eller nordeuropé!

Lankesiska chaufförer är oftast mycket trevliga och vänliga. De vill gärna dela med sig och berätta om hur Sri Lanka fungerar, om sina egna liv. Det kan bli mycket intressanta diskussioner. Men vill du inte prata brukar de inte vara påstridiga.

Vad hjälper chauffören till med?

anlita-chauffor-sri-lanka

Chauffören stannar till precis där du vill, om du t ex vill fota en vacker vy.

Chauffören kan hjälpa till vid incheckning, han bär bagaget, han håller reda på programmet som han fått i förväg och kan informera om dagens rutt och det ni ska se och besöka under resan. Han kan även hjälpa till om mindre problem uppstår på hotellet eller översätta om någon inte talar engelska. Han köper ofta biljetterna till de platser där det krävs biljett om inte researrangören redan har bokat allt med chauffören.

anlita-chauffor-sri-lanka

Chauffören hjälper till att köpa biljetter till nationalparkerna

Chauffören berättar lite om platserna ni ska besöka. Men han får inte följa med in på de flesta kända ställen (t ex Lejonberget i Sigiriya) eftersom det bara är legitimerade guider som får guida.

anlita-chauffor-sri-lanka

Njut av landskapet när du har egen chaufför.

När du tar tåget i bergen, hjäper han dig ombord och hämtar sedan upp vid den angivna stationen ni kommit överens om att gå av vid. Kort sagt chauffören är nästan oumbärlig!

anlita-chauffor-sri-lanka

Gå av vid den här stationen så hämtar chauffören upp dig

Vad ska man tänka på när man anlitar en chaufför?

Vad man kanske inte alltid tänker på, är att chaufförerna också är ute på resa och behöver någonstans att bo och äta. Har man organiserat sin chaufför själv ska man alltid höra efter att kost och logi är organiserat. Då kommer det inte som en överraskning i form av en en extra avgift. Man vill undvika att chauffören sover i bilen för att spara pengar, vilket inte är helt ovanligt.

anlita-chauffor-sri-lanka

Tänk på att chauffören också måste äta lunch och ta en paus. Här är det dukat för 3 plus chauffören

Har man bokat en rundtur med en svensk researrangör med förbokade hotell, ordnar arrangören med boende för chauffören. Väljer du att boka chauffören på egen hand  ska du höra efter vad som gäller. Se till att boende och mat, bensin, biltullar, parkering etc ingår i priset. Då slipper du att hela tiden tänka på att ta fram plånboken och ha småpengar och kontanter, så fort bilen ska tankas, betala en vägavgift eller en parkering.

Välj rätt chaufför

En bra chaufför är ofta speciellt utbildad för att köra runt turister som inte är vana med det lankesiska trafiktempot och anpassar körningen så att kunderna inte blir skrämda. Bilarna är då ofta också väl underhållna och har bilbälten etc. Vissa kan vara så försiktiga att man ibland vill att de ska köra lite fortare…..De är ytterst rädda om sina bilar. Jag anar att ägarna till bilarna blir arga om chauffören kommer tillbaks med en liten skråma på bilen! När du åker med en researrangör är detta garanterat. Bokar du själv måste du veta om att det kan vara lite si och så med körning och underhåll av bil.

anlita-chauffor-sri-lanka

Chauffören berättar om vardagshändelser man kör förbi. Du lär dig mer om landet.

Jag har varit med om resenärer som hittat chaufför på nätet och som erbjudit sig att fixa hotell inför hela rutten. De har betalat in en mindre summa i förskott för att förboka hotellen till chauffören och när resan närmar sig så svarar inte längre chauffören på mail och telefon…..

Bästa reseupplevelsen – din chaufför!

Ibland blir man så pass bra vän med chauffören så att det är han som faktiskt blir behållningen av resan (även om Sri Lanka är ett fantastiskt resmål). Man kan till och med skapa en vän för livet, är det inte den bästa reseupplevelsen trots allt!