Vad är egentligen Petra?

Anländer staden Wadi Musa, precis när solen går ned och muezzin börjar sången för kvällsbön. Det känns som att vara mitt i en saga i Tusen och en natt. Härifrån besöker man den unika dalen med ”staden” Petra. Frågan inför morgondagen är hur man kan besöka Petra på bästa sätt och vad är egentligen Petra?

wadi-musa

Staden Wadi Musa

wadi-musa-petra

Utsikt över Wadi Musa från hotellet. Mitt bland bergen ligger dalen med Petra

Petras historia

Namnet Petra är egentligen grekiska och betyder helt enkelt ”sten”. Platsen ligger nära Wadi Musa och det är där man bor för att nå dalen.

Petra har sitt ursprung kring 500 år f.kr, det finns dock lämningar som talar om 7000 år f kr. Folkgruppen Nabatéerna byggde staden och gjorde det till ett handelscentrum under 500 år. När det var som mest blomstrande var det ca 30 000 innevånare som bodde här. Nya handelsvägar och flertal kraftiga jordbävningar gjorde till slut att staden övergavs på 1200-1300-talet. 1812 återupptäcktes staden av en schweizisk upptäcksresande.

petra-dalen

Det finns mycket att se i dalen under besöket i Petra

romerskt-tempel-petra

Romerska templet/administrativa byggnad

Vad kan man förvänta sig att få se?

Det finns ca 800 olika monument bevarade. Vad är det man ska se och vad finns kvar av lämningarna?

Taget från WIKIPEDIA:

 • Obeliskkammaren ligger utanför själva området före klippgången, byggd i två våningar som krönts med 4 obelisker.
 • Skattkammaren – Khazne al-Firaun, troligen den mest kända byggnaden i Petra och den första man ser när man kommer ut från den trånga klippgången Al-Siq. Den är cirka 40 meter hög och 28 meter bred, uthuggen i flera våningar.
 • Fasadgatan, på båda sidor om vägen ligger klippgravar på rad uthuggna i romersk, grekisk och nabatéersk stil.
 • Kungagravarna, Urn-, Silk-, Korinthianska- och Palatsgravarna.
 • Teatern, i slutet på Fasadgatan finns teaterbygget med 33 rader och plats för cirka 5 000 åskådare.
 • Centrala staden, många kringliggande byggnader, bland annat Pelaravenyn, Kungapalatset, Nymphaeumet och Bågporten.
 • Al-Uzza, bevingade Lejon-templet lite upp mot höjden från centrala delen.
 • Qasr al-Bint, Dusharestemplet med den största fasadytan i Petra.
 • Klostret – Ad-Deir, med strax över 40 m ligger den högsta byggnaden i området lite utanför själva centrum men till skillnad från de övriga byggnaderna ligger den helt öppen och synlig. Trappan är 816 steg upp i bergen. Den näst mest besökta byggnaden i Petra.
 • Siq, den smala passagen som leder i till Petra. På sina smalaste ställen bara 3 m bred.

  troglodyter-petra

  Utgrävda i den mjuka stenen grävdes både hus, gravkammare, tempel eller administrativa byggnader i staden. Det här kallas Fasadgatan

Hur ska man besöka Petra?

Entrén till Petra-siten känns modern och välorganiserad. Efter biljettkontrollen, tar man en grusväg mot ingången mot Petra. För att komma fram till själva staden Petra går man genom den djupa dalen, Siq, med sina mjuka, vindlande bergsväggar. Där kan de som vill, rida eller åka häst och vagn, för att slippa gå hela vägen till det första stoppet – det välkända ”skattehuset”- Khazne al-Firaun! Det är ganska långt att gå. 

lang-vag-till-petra

Den långa vägen in mot dalen. Här kan man ta en häst och vagn om man har bråttom

vagen-mot-dalen

Vägen mot dalen är kantad av mindre tempel och gravkammare

oppning-mot-petra

Öppningen som tar oss in mot Petras dal

Det känns magiskt att gå längst med de höga, av naturen slipade, röda, nästan mjuka, bergsvägarna på båda sidor. 

dalgangen-petra

Dalgången Siq

Hade Petra legat i ett europeiskt land hade man knappt kommit fram för alla turister. Nu är besökarna många, men inte påfrestande många och när vi går mot de andra platserna i området som man absolut måste se, skingras alla och det känns inte som om platsen är överfylld av turister. Men vid högsäsong kan det nog bli lite mer folk.

hoga-bersvaggar-petra

Höga bergväggar kantar vår väg mot det kända monumentet vi är spända att få se

vagen-ar-lang-petra

När är vi framme?

Skatthuset i Petra

Det första man ser är det kända ”Skattehuset” som är nog så imponerande. Känt från filmen med Harrison Ford. Kameler ligger och väntar för den som vill rida, vykortsförsäljare vandrar omkring. Många stannar till här och går sedan tillbaks, fortsätter man vidare upptäcker man Petras hela omfattning. I denna ”ruinstad”, som leder genom en sänka hittar man bl a troglodyt-hus/tempel ingröpta i berget, gravmonument, en bysantinsk kyrka, ett egyptiskt tempel – alla folkgrupper och epoker har satt sina spår här.

skattehuset-petra

Nu börjar man ana det…..

nastan-framme-skattehuset-petra

Nu är vi nästan framme

skattehuset-petra

Äntligen framme -helt makalös syn!

khazne-al-firaun-petra

Det vackra skattehuset -Khazne al-Firaun

Men stanna inte till bara vid skattehuset. Fortsätt vidare mot den imponerande dalen och upplev de andra templen, hus och administrativa troglodyter som fortsätter. Besök det romerska templet och Nabatéernas tempel.

romeskt-tempel-petra

Romerska templet/Administrativa byggnad, Qasr al-Bint, jämte Nabatéernas tempel

fasader-petra

Nedslipade av vädret, magnifika fasader

kamel-petra

För den trötte

amfiteatern-petra

Den gamla amfiteatern som kunde rymma 5000-8500 personer enligt olika källor.

tempel-petra

Klättra upp och se tempel

vakt-petra

Vakt eller försäljare?

Klättra upp och klättra ned

När du tror att du har sett allt,  börjar vandringen mot klostret. Över 800 trappsteg för att ta sig upp. Många rider på åsnor upp, det är brant och arbetsamt att gå upp.

trappan-till-klostret-petra

816 trappsteg i stekande värme upp mot klostret Ad -Deir

Jag kämpar på och klättringen är vacker! Väl uppe är jag glad att jag inte gav upp! Det är det imponerande troglodytklostret Ad-Deir som tornar upp sig och väntar oss. Inte lika utsmyckad som skattehuset, men nog så pampig. Jag klättrar ännu högre för att se den makalösa vyn över hela dalen! Majestätiskt!

klostret-ad-deir-petra

Klostret Ad-Deir utan besökare

utsikt-ad-deir-petra

Klostret har en vidunderlig utsikt

kafe-ad-deir-klostret-petra

Ett kafé högst upp där man kan njuta av utsikten och klostret

vandra-petra

Gå upp ännu högre i värmen. Utsikten blir bara bättre

utsiktspunkt-petra

Högsta utsiktspunkten

utsikt-petra

Bästa utsikten

Nedklättringen går ganska fort. Åsneförarna försöker få kunder genom att humoristiskt skrika ”taxi, taxi”! Mina lår, knän och anklar börjar kännas av, men skumpa ned på en åsna känns inte om ett alternativ! Föredrar mina egna ben.

vagen-ned-fran-klostret-petra

Att ta sig ned från klostret kan ta på knäna…. men du kan stanna till och vila emellanåt och titta på alla souvenirer som säljs längst vägen

Hur gör man med mat och toaletter under besöket av Petra?

Det är inte jättelätt att hitta ställen att äta på i området. En restaurang serverar buffé med vita dukar i luftkonditionerad lokal, utöver det finns det bara små caféer med enklare lokala mackor. Några hotell föreslår att skicka med en pick-nick! Inte en så dum idé faktiskt, så det är något att tänka på. Det finns hyfsade toaletter nästan överallt, det behöver man inte oroa sig över.

Stannar du till för att dricka något, glöm inte att beställa Jordaniens bästa dryck: citron- och mynta -juice – Lemon end Mint lemonade. Det är himmelskt i värmen!!

mint-and-lemon-juice-petra

Mint and lemonjuice – bästa drycken för den törstige i Petra

Är Petra värt att besökas?

Vägen tillbaks känns enormt lång mot utgången. Man är lika trött som efter första skiddagen på sportlovet! (i alla fall om man gått upp till klostret). Men för den vältränade är det inga problem! Lite baskondition skadar inte och är nästan ett krav. Sker besöket under en varm årstid kan det bli riktigt jobbigt, men väl värt det ändå. Räkna med minst en dag (minst 5-6 timmar) för att hinna med att se allt och inte stressa när du upptäcker Petra. Du kan ha en guide någon timme eller två om du vill ifall du är historiskt intresserad (kan vara värt även för den mindre intresserade). Eller göra som vi – bara njuta av hela upplevelsen på egen hand.

handla-kameler-petra

Inte bara levande kameler i Petra

Vilken fantastiskt besök! Vilket ställe!! Jag var inte särkilt upprymd av tanken på Petra innan besöket och tänkte att det säkert är överreklamerat. Men Petra levererar och är obeskrivligt imponerande. Låter kanske lite klyschigt, man får helt enkelt inte missa ett besök här! Skriv upp det på din bucket list!

basta-upplevelsen-petra

Bästa upplevelsen – Petra